PUBLIKÁCIÓ


Bútorok és nők 

(megjelent: minok.hu)

Ha behunyom a szemem és elképzelek egy igazán nőies enteriőrt, az első dolog, ami eszembe jut a lágyan ívelt formák, meleg barátságos színek, ornamentikus minták és kellemes tapintású, természetes textúrák.
Lehet egy helyiség apró virágmintás, fidres-fodros romantikus vagy akár szigorúan egyszerű, minimál stílusú, mi nők mindig megtaláljuk az apró ötleteket, hogy hogyan varázsoljuk még otthonosabbá, kellemesebbé szűkebb környezetünket, de szerencsére vannak tervezők, akik ebben segítségünkre is lehetnek. A dízájnerek is egyre több és több olyan bútort terveznek, melyek kimondottan nőknek, nőies környezetbe illenek, ötletesek és követik a legújabb trendeket.
Az egyik kedvenc bútordarabom a Splinter Works által tervezett íróasztal, mely az egyszerű vonalvezetés ellenére tagadhatatlanul kecses és nőies, finom és légies. Akárcsak az a tűsarkú cipő, amely előtt mindennap elsétálunk, megcsodáljuk a kirakatban, de ritkán vesszük meg, mert tudjuk, hogy egy lépést sem tudnánk benne megtenni, nemhogy a busz után futni! A jó hír, hogy e finom, kecses formatervezést most hazavihetjük, és lakásunk díszeként csodálhatjuk…és ha a bútorszállító fiúra kedvesen mosolygunk, még a lábunk sem fog megfájdulni, mint attól a fránya tűsarkútól!
„Fekete fiókos komódban tartom a harisnyáimat” ez elég lehangolóan hangzik, ugye? Pedig ez a szekrényke (így lakásunk is) telis-tele van humorral. Tervezője Judson Beaumont (Straight Line Designs) bizonyára nagyon vidám ember lehet….
Amikor először megláttam ezt a széket (tervező: Vladimir Tsesle) , egyből az jutott az eszembe, hogyha szépségszalonom lenne, biztos egy ilyenre ültetném a várakozó vendégeimet. A sok hagyományos ülőalkalmatosság között üdítő színfolt lehetne egy karcsú, keresztbefont lábú „várakozó” szék. Persze azért az étkezőmbe nem tennék ilyet. Viszont egy legénylakásban is el tudom képzelni, amolyan figyelemfelkeltő, egy csöpp kis erotikát sugárzó elemként.
A leggyorsabban és a legegyszerűbben néhány apró kiegészítővel dobhatjuk fel a belső tereket. A Italamp-féle asztali lámpa egy női kalaphoz hasonlít. Coco Chanel – aki pályafutása kezdetén extravagáns kalapjaival hívta fel magára a francia arisztokrácia figyelmét – bizonyára szívesen használta volna szalonja díszeként ezt az egyedi, hangulatos kiegészítőt.
A nőies elegancia és a vagány, lázadó stílus keveredik ebben a zárható virágú állólámpában (gyártó : Quasar). A virágforma romantikáját ugyanis nagyszerűen ellensúlyozzák a fém cipzárak. Meggyőződésem, hogy egy ilyen karakteres díszítőelem sokszor egy hagyományosan berendezett lakást is csodálatosan feldob, ha a megfelelő környezetbe kerül.
Egyszer kitöltöttem valamilyen kérdőívet, hogy ha jól-menő üzletasszony lennék, akkor milyen autót vásárolnék. A legtöbben – s köztük én is – a sztereotípiák ellenére nem a kicsi piros autót választották, hanem a nagy bordó luxusautót. Kétségtelen, mi nők mindig hajlamosak vagyunk kicsit szebbről és jobbról, egyedibbről és különlegesebbről álmodni. Így lehet ez otthonunk kialakításakor is: egy csipet nőiesség, egy kis elegancia és az egyéniség! Az eredmény? Biztos siker!

szerkesztette: Rózsás Veronika


Bababarát apróságok a lakásban

(megjelent: babafalva.hu)


lakberlead 80x80 Bababarát apróságok a lakásbanAprócska gyerekekkel teli lakásban rengetek apróságot kell figyelembe vennünk. Arról már nem is beszélve, hogy ahány ház annyi szokás…vagy legalábbis ahány gyerek annyi ötlet. A lehetőségek tárháza hatalmas: mit lehet szétszerelni, miben lehet elesni, mi az, amit meg kellene kóstolni. Persze van néhány jelentéktelennek tűnő dolog, amit azért a legtöbb szülőnek érdemes szem előtt tartani, amikor lakásfelújításba kezd.
Villanykapcsolók helye
lakbermacis 300x207 Bababarát apróságok a lakásbanA legtöbb kisgyerekes anyukában felmerül a kérdés, milyen magasan legyenek a villanykapcsolók, ahhoz, hogy a picik is elérhessék. Általában a kapcsolókat 120-140 cm magasan helyezik el, ami  a legtöbb felnőtt számára kényelmes magasság, ugyanakkor a gyerkőcök kb. négy éves korukra érik csak el. A legtöbb gyermek imádja fel-le kapcsolgatni a villanyt, erre azonban semmi szükség nincs. A saját szobájában viszont annál inkább, sőt, meg kell, hogy tanulja a rendeltetésszerű használatát. A 90-100 cm magasan elhelyezett kapcsolókat a legtöbb két év körüli baba már eléri, de a totyogó apróságok még nem.
A rádiós technológiának köszönhetően másik új lehetőség egy olyan kapcsoló, ami könnyedén, a gyermek növekedésével együtt áthelyezhető és így mindig elérhető! Egy hosszú tépőzárat kell a  falra ragasztani és a megfelelő magasságba rátehetjük a kapcsolót.
Éjszakai világítás
Éjszaka felébredni a sötét szobában, esetleg kimenni a mosdóba, a legtöbb gyerek számára félelmetes kalandtúra. Emlékszem gyerekkoromban a nagymamám mindig adott nekünk éjszakára egy zseblámpát, amit a párnánk mellett tarthattunk. Ez persze inkább csak arra volt jó, hogy ne bukjunk orra minden székben, a kalandtúra érzést nem csökkentette. Ranschburg Jenő, gyermekpszichológus állítása szerint  minden gyerek éjszaka többször felébred, és ha ismerős tárgyakat lát maga körül, akkor nyugodtan alszik tovább, ehhez azonban enyhe fényre van szükség. Jó választás ilyen esetekben a kis fogyasztású, kisebb fényerősségű  LED-es lámpák, melyeket akár a lakás egészében elhelyezhetünk. Léteznek olyan éjszakai fények, melyek sötétedéskor automatikusan bekapcsolnak, pirkadatkor pedig kialszanak. Az is ideális megoldás lehet, ha a kapcsolót olyan helyre tesszük, ahol a gyerekek könnyen elérik.
Zárak
lakberfsz 300x203 Bababarát apróságok a lakásbanMilyen apró dolog egy kulcs, és  milyen nagy problémát tud okozni! És most nem arra gondolok, hogy lenyeli, vagy eldugja, hanem, hogy véletlenül bezár valakit, vagy magára zárja az ajtót. Szerencsére erre találták ki a wc zárat, ami a nevéhez hűen elsősorban a wc ajtókon szokták használni, de minden olyan helyiségben hasznos lehet, amit zárni akarunk, de vészhelyzet esetén gyorsan és egyszerűen ki tudjuk nyitni. Ezeken a zárakon a kulcs helyén egy elfordítható karocska van, míg a másik oldalon egy bármilyen pénzérmével elfordítható lapos gombocska.  A jó hír pedig, hogy szinte minden beltéri ajtó kilincsnek van toalett záras változata.
Küszöbök a lakásban
Ki az, aki még nem botlott meg soha egy küszöbbe? Még velünk, felnőttekkel is gyakran megesik, hát még az apró, tipegő lábacskákkal! Néha nincs mit tenni, meg kell szokni az akadálypályát. Ha azonban lehetőségünk van, már a gyermek születése előtt a ház, lakás tervezésénél próbáljunk olyan megoldást választani, amellyel kiküszöböljük a küszöböt!
Általában kétféle ajtó közül választhatunk: pallótokos- illetve az utólag beszerelhető ajtók. Mindkét esetben megoldható, hogy ne legyen küszöb, ha a burkolásnál figyelünk rá hogy a két helyiség egy síkban legyen.
Szőnyegek
Egy kisgyerekes családban talán a legfontosabb „bútordarab”: a játszószőnyeg. Nagyon nagy választék van színben, mintában és anyagukban. Vásárláskor azonban ne csak ezek a szempontok vezéreljenek bennünket. Fontos, hogy a hátoldala csúszásmentes legyen. Amennyiben mégsem  ez csemetéink álmai szőnyege, akkor ajánlom a szőnyegragasztó szalagokat. Ez egy könnyen feltehető és eltávolítható „ragasztó” szalag, amelyekkel egyszerűen rögzíthetjük az elmozduló szőnyegeinket.

A biztonság garantált.


Legyen új szobám! Pric-prac

(megjelent: babafalva.hu)
A minap néztük a tévében, hogy Bibi a boszorkánykislány családjában milyen egyszerű dolog a lakásfelújítás. „Pric-prac”  és már kész is lett. Tényleg jó lenne, ilyen gyorsan átváltoztatni a szobákat! Lássuk mit tehetünk, ha nincs varázspálcánk, de kreatívak vagyunk és van egy kis kézügyességünk. Kedvcsinálónak összegyűjtöttem néhány ötletet, hogy hogyan varázsolhatjuk át a gyerekek szobáját…vagy akár a sajátunkat.
Falmatrica
Az utóbbi években vált nagyon népszerűvé a falmatrica. Méltán, hiszen nagyon könnyen és nagyon gyorsan lehet díszíteni vele a falakat vagy akár a bútorokat is. Már az óvodás korú gyerekek is segíthetnek a falmatricák elhelyezésében. Ha mégsem a megfelelő helyre ragasztaná, akkor is könnyen vissza lehet szedni és korrigálni rajta. Rengeteg helyen meg lehet vásárolni: az internetes falmatrica boltoktól kezdve bármelyik nagyáruházig. Színben és méretben is nagyon nagy a választék, ráadásul sok helyen saját igényinknek megfelelő egyedi matricákat is lehet rendelni.
Disney festés és falmatrica 1 Legyen új szobám! Pric prac
Falfestés
Ugyan több időt vesz igénybe, mint egy falmatrica felragasztása, de a saját munka öröme méltán kárpótolhat bennünket. Teljesen egyedi stílusra és megoldásokra van lehetőség. A barkácsáruházakban és a festékboltokban olcsón beszerezhetjük a hozzávalókat: festéket, ecsetet. Elsősorban a diszperziós festékekhez való színezőt ajánlanám, melyet önmagában vagy akár a többivel keverve bármilyen színt elérhetünk vele. Nagy előnye, hogy az idő múlásával, ha valahol megsérül a mű vagy elpiszkolódik, könnyen kijavíthatjuk akár ugyanazzal a mintával, akár egy-egy új képpel is.
Festés és falmatrica 2 Legyen új szobám! Pric prac
Tapéta
Egy tekercs tapétával is könnyen új hangulatot teremthetünk bármelyik szobában. Egy-egy kisebb felületre ragasszuk fel, válasszunk hozzá illő párnákat, drapériákat és máris újjávarázsoltuk a helyiséget. A maradék tapétadarabkákat is felhasználhatjuk. Tegyük bele képkeretbe, vagy csomagoljunk be vele néhány dobozt, amit kitehetünk utána a polcra.
A tapétáknál nemcsak mintában, hanem textúrában is végtelenül széles a kínálat. Érdemes megnézni, sőt megtapogatni is néhány érdekes, bőr, fém vagy bársony „felületű” tapétát az üzletekben. Némelyiknek nehéz ellenállni utána.
Halacskás tapéta Legyen új szobám! Pric prac
Mágnesfal
Sokan még nem ismerik, jóllehet a mágnesfal magyar szabadalom. A szoba festésekor egy speciális fém tartalmú glett anyagot visznek fel a falra, amelyre bármit fel lehet tenni mágnesekkel, a képektől kezdve az akasztóig. A száradást követően bármilyen színűre vagy mintájúra lefesthető. Készíthetünk akár meseképeket, sakktáblát vagy társasjátékot is a szoba falára. A gyerekek imádni fogják, hogy nemcsak a padlón, hanem a falakon is lehet majd játszani!
Mágnesfal Legyen új szobám! Pric prac
Mágnesfal (Ferroplayer AGBS Kft.)
A mágnesezhető festék is hasonlóan alkalmazható. Különleges tulajdonságai miatt a mágnes a festett felületen megtapad. A festék 1-2 rétegben átfesthető, amennyiben az eredeti szürkétől különböző színárnyalatot szeretnénk elérni. Azt hiszem ennél egyszerűbben és gyorsabban aligha tudnánk változtatni a falak díszítésén!
Tikkurila Magnet Legyen új szobám! Pric prac
Tikkurila Magnet


Gyerekszoba tervezése – a lakberendező tanácsai

  (megjelent: babafalva.hu)

bababarat lakas lead 180 80x80 Gyerekszoba tervezése – a lakberendező tanácsai Egy igazi, kellemes gyermekbarát otthon kialakításánál két nagyon fontos szempontot kell figyelembe vennünk: az egyik, hogy térben kell elképzelni és megtervezni lakásunkat, a másik, hogy időben, hiszen „csemetéink” napról napra változnak, nőnek, és ahogy növekednek, idősödnek, folyamatosan változnia kell a lakóterüknek is.


Érdemes ellesnünk ezt a szemléletet a kertészek szemléletét, akik a kis palánták, csemeték növekedésére elegendő helyet hagynak, hogy évekkel később is gyönyörű, tágas kertjük legyen. Pontosan tudják, hogy évről évre mennyit változik és növekszik a kis növény, amíg eléri végleges méretét. Az alábbiakban öt meghatározó időszakot emelek ki a gyerekek életéből: a kisbaba-, tipegő-, a kisgyermek-, az iskolás- és a serdülőkort.
Kisbabakor (kb. 9 hónapos korig): Ekkor elsősorban a szülők igényei (praktikusság, kényelem, biztonság) szerint kell alakítani a gyermek környezetét is. Érdemes átgondolni, hogy hol és hogyan szoptassuk kisbabánkat a lehető legkényelmesebben, hol fürdessük és pelenkázzuk, illetve hol fog aludni.
bababarat lakas kisbaba 360 300 Gyerekszoba tervezése – a lakberendező tanácsai
Babaszoba terve
Tipegőkor (kb. 9 hónaptól 3 éves korig): Ugyan a csecsemőkor egy éves korig tart, mégis úgy gondolom, hogy lakberendezés szempontjából egy nagy mérföldkő, amikor gyermekünk elkezd mászni. Nyomban elindulnak felfedezni a lakás minden pontját. A kis kalandorok néha hajmeresztő dolgokra képesek. Ilyenkor válik égetően fontossá a szülők számára, hogy biztonságos (és könnyen takarítható) legyen egész otthonuk. Alapos tervezéssel számos veszélytől óvhatjuk meg kicsinyünket és sok utólagosan beszerelhető biztonsági eszközt spórolhatunk meg magunknak.
Kisgyerekkor (3-6 éves korig): A gyerekek általában három éves koruk körül kezdenek igényt tartani „magánéletre”, vagyis egy olyan helyre, ahol egyedül vagy barátaikkal tudnak játszani. Igazán ekkortól szeretnének saját szobát, ugyanakkor otthonunk többi részét is már teljes körűen használják. Illetve használnák, mert minden a felnőttek méretéhez, igényéhez van igazítva. Ebben a korban az is fontos, hogy méreteikből adódó nehézségeiket segítsük leküzdeni. Gondoljunk csak bele milyen nehéz pl. a villanykapcsoló, az előszobafogas vagy a mosdó elérése.
bababarat lakas kisgyerek 360 300 Gyerekszoba tervezése – a lakberendező tanácsai
Kisgyermek szobája
Iskoláskor: Minden gyerek életében eljön az a nap, amikor már nem csak játékból áll a világ, hanem tanulni is kell. Ez ismét változást jelent a berendezésben is. A tanuláshoz hely kell. A játékokat felváltja a számítógép, a könyvek és egyéb tanszerek. Helyet kaphatnak a fejlesztést, a mozgást elősegítő eszközök.
Serdülőkor: Lakberendezés szempontjából ez a legjobb időszak, hiszen őket már be lehet és be is kell vonni a tervezésbe. Pontosan ismerik igényeiket, van véleményük. Egyszerűen csak meg kell kérdezni őket (illetve okosan irányítani kell őket). A flexibilitás ebben a korban is elengedhetetlen, mert ugyan van véleményük, de az gyakran változhat. Igyekezzünk szobájukat úgy alakítani, hogy kiseb változtatásokkal könnyen meg lehessen újítani.
bababarat lakas iskolas 360 300 Gyerekszoba tervezése – a lakberendező tanácsai
Iskolás kiskamasz szobája
Tervezés szempontjából az első három időszak kicsit összekapcsolódik, mert nagyon rövid időn belül nagyon sok minden változik. Egy fekvő kisbabából két-hároméves korára igazi emberke lesz. Ebben a korban legyen gyermekbarát az egész lakás illetve családi háznál az egész ház és az egész udvar.
A gyermekek fejlődésében fontos szerepet játszik a szülővel való együttlét és az utánzás: nemcsak a gyerekszobában, hanem a konyhától a fürdőszobáig, a pincétől a padlásig, bárhol ahol gyakorolhatják a mindennapi élet tevékenységeit. Ezért fontos, hogy időben megtervezzük, hogy korszakonként mit és hogyan változtatunk majd otthonunkban: ne kelljen fölöslegesen megvenni bútorokat, ne kelljen félévente újrafesteni a lakást, ne kelljen az értékes könyveket, vázákat minden hónapban egy polccal feljebb pakolni, ne kelljen utólag vezetékeket vésni a falba stb.
Amikor kitaláljuk, hogyan rendezzük be pici gyermekünk számára a szobáját, akkor gondoljunk arra is, hogy mi lesz majd fél illetve két év múlva a szobában, az egész lakásban. Ugyanazokat a tárgyakat (bútorokat, lámpákat, textileket stb.) fel tudjuk-e használni vagy át tudjuk-e alakítani később egy nagyobb gyerek vagy egy kistestvér számára.
A gyerekbarát lakás megtervezésekor célszerű a szokásos építészeti és lakberendezési terveken felül egy olyan javaslattervet is készíteni/készíttetni, hogy a gyerek(ek) növekedésével, hogyan alakítható át a családi otthon, hogy ne csak a tervezés pillanatában feleljen meg igényeinknek, hanem hosszútávon is.
Rózsás Veronika lakberendező, építészZÖLDTETŐK


Szokatlan problémával kerültem szembe, amikor egyik kedves ismerősöm megkért, hogy írjak néhány sort a zöldtetőkről. Építészhallgatóként még rengeteget tanultunk a különféle növényzettel telepített tetőkről, ráadásul voltam olyan szerencsés, hogy tájépítészeknél dolgozhattam, és megismerhettem a kertek, tetőkertek tervezésének és építésének szépségeit. Mégis rendhagyó volt számomra, hogy mindezt egy kis csokorba foglaljam.
Nagyszerű dolog az épített és a természeti környezet harmonikus kapcsolatának kialakítása, ha lakásunkból kilépve nem egy hatalmas burkolt parkolóba, vagy aszfaltozott utcára lépünk. Sajnos városaink - különös tekintettel Budapestre - növekedésével, a forgalom erősödésével egyre kevesebb kert, és pihenésre alkalmas zöldfelület van. Környezetünk egyre ridegebbé, szürkébbé, és zajosabbá válik. Ráadásul foszlányokban megmaradó parkjaink is egyre zsúfoltabbak, személytelenebbek, nem is beszélve arról, hogy mennyien lakunk olyan környéken, ahol nem elég leballagni a kertbe, hanem akár félórát is utazni kell, hogy megpihenjünk egy csendes nyugodt padon, akárcsak annyi időre, hogy elolvassuk az aznapi újságot.
Pedig mennyire egyszerű a megoldás: a saját tetőnkön is ki lehet alakítani kertet. Kedvünk szerint bármilyet: dús növényzetű intenzívet, vagy inkább csak napozásra alkalmas alacsony flórájú extenzív zöldtetőt („ökotetők”).
Ez utóbbi estén vékony ültetőközegbe szárazságtűrő növényeket (sedum, lágyszárú növények) telepítenek, így általában nem igényelnek öntözést és rendszeres kertészeti gondozást, és rendkívül könnyen karbantarthatóak. Tömegük általában nem haladja meg a 150kg/m2.
Bár az intenzív zöldtetők több gondoskodást, törődést és öntözést igényelnek, mégis érdemes a fáradozás egy igazi kertért, ahol virágok, bokrok vagy akár 2-3 méteres fák is ültethetők. Gyakran pihenőkertek, nagyméretű virágedények, kis kertitavak, gyerekjátszók is színesítik kialakításukat.
Azt gondolhatnánk, hogy milyen nagyszerű, új megoldást találtunk zöldfelületeink növelésére, kertjeink kialakítására, de hirtelen eszembe jutott, hogy nem csak épületszerkezettanból és várostervezésből tanultunk tetőkertekről, hanem már sokkal korábban építészettörténetből is megismertünk valami hasonlót: a világ hét csodájának egyikét, Szemirámisz (Semiramis) mesés függőkertjét. Bizonyára létrehozója Nabúkudurri-uszur babiloni király (Kr.e. 605 -562) is szívesen töltötte idejét méltán világhírű, gyönyörű botanikus kertjében.
Bár az ő számára még csak a kert pozitív esztétikai és pszichológiai hatása érvényesült, a tetőkertek ma már jelentős mikrokörnyezet-formáló tulajdonságokkal is rendelkeznek.
Gondoljunk csak arra, hogy a zöldtetővel új életteret alakítunk ki, nemcsak magunk, hanem élőlények milliói számára is. Vadvirágok, fűfélék, apró bogarak, lepkék és madarak kezdik el kialakítani maguk számára a megfelelő környezetet, ahogy megteremtődnek az életfeltételeik.
A növények fotoszintézisük során széndioxidot kötnek meg (üvegház-gáz), oxigént szabadítanak fel, és vizet párologtatnak. Ezen folyamatok mindegyike külön-külön is javítja a mikroklíma minőségét a belvárosban,
A növényeknek más szempontból is kitüntetett szerepe van a levegő állapotának befolyásolásában. A tetőket borító növénytakaró lombtömege egyrészt szűri, ülepíti a levegőben szálló szennyeződéseket, másrészt a gyökérzet szövedéke megakadályozza a folyamatosan porló, aprózódó szilárd anyagok erózióját. A növények árnyékoló hatása, párolgása és légzése visszahat a klímára, kellemesebbé teszi azt az emberi tartózkodás számára.
A klímaszabályozó hatás az épületre nézve is igen kedvező. Mindez részben a földréteg hőtároló képességének, részben a párologtatás ill. a harmatképzés által érvényesül.
A zöldtető a hő- és páratechnikai előnyein kívül akusztikai szempontból is kitűnő. Az ültetőközeg hangelnyelésének köszönhetően jelentősen csökken a külső környezet és a belső terek zajterhelése.
A növényzet és a talaj a csapadékhasznosításban is meghatározó szerepet tölt be. A hirtelen lezúduló zápor az ültetőközegben kondenzálódik, felszívja a nedvességet, majd a szivacshoz hasonlóan, csak lassan, fokozatosan engedi a csatornába, illetve a növények felszívják, majd páraként bocsátják vissza a légkörbe (1 m2 levélfelületről annyi víz párolog egységnyi idő alatt, mint 0,6-0,7m2 szabad vízfelületről). Ezzel a zöldtető tehermentesít a csatornahálózatot és a víztisztító berendezéseket.
A számos mikro-ökonómiai hatáson túl természetesen műszaki és gazdasági előnyei is lehetnek a megfelelően kialakított növényzettel telepített tetőknek.
A hagyományos növényzet nélküli tetőkkel szemben a zöldtetők mechanikai sérülésekkel szembeni védelmét nyújtanak a csapadékszigetelésnek. Takart szerkezetté válik a szigetelés, így megvédjük a napsugárzás egyre több gondot okozó, káros UV-sugárzásától is. Ráadásul az előbb említett hőingadozás csökkentése miatt a szerkezet hőmozgása is csökken. A leterhelés miatt szükségtelenné válhat a vízszigetelés rögzítése, ezzel egy technológiai lépés, és sok hibaforrás szüntethető meg.
A gazdasági előnyök közül megemlíthetjük a telek kihasználtságának, az iroda és lakóházak komfortjának emelésével az ingatlan értékének ugrásszerű növekedését.

De amennyi örömöt szerezhet egy jól elkészített tetőkert, annyi gondot és problémát okozhat a rosszul tervezett vagy kivitelezett zöldtető. Sajnos épp ezeket a rossz tapasztalatokat látva, visszariadnak az építtetők és a tervezők egyaránt, és megfosztják magukat a kert előnyeitől, szépségétől is. Természetesen nemcsak a megfelelő növényzet és a speciális tetőföld-keverék kiválasztása rendkívül fontos, hanem a szerkezet egyéb rétegei is gondos tervezést és szakértelmet kívánnak.
A teherhordó szerkezetet, vagyis a födémet, a felépítmény rétegeinek megfelelően kell méretezni, különös tekintettel a földtakaró vastagságára és tömegére. A hő- és vízszigetelő rendszereket a hagyományos lapostetőkhöz hasonlóan alakítják ki, akár egyenes (párazáró réteg-hőszgetelés-vízszigetelés-földkeverék) vagy fordított (vízszigetelés-hőszigetelés-földkeverk) rétegrendről van is szó, ám fokozott figyelmet kell szentelni az anyagok minőségére, elsősorban a gyökérállóságra. A gyökérzet áthatolását külön gyökérvédő réteg, vagy akár az így kialakított vízszigetelés is megakadályozhatja. Ez utóbbi esetben rendkívül fontos, hogy az általunk választott szigetelőagyag megfeleljen az un. FLL eljárás (4 év időtartamú teszteljárás) követelményeinek, vagyis ellenáll a növények tápanyag után kutató gyökereinek, mind mechanikai, mind vegyi szempontból. Ilyenek általában a forrólevegős hegesztéssel felületfolytonosított műanyag lemezek, illetve a fémfólia hordozórétegű modifikált bitumenes lemezek.
A tetőkertek rétegrendjének egy másik fontos eleme a szivárgó ill. nedvességtároló réteg, mely egy-egy nyári zivatar alkalmával a felesleges vizet elvezeti, de a növények számára szükséges mennyiséget eltárolja a szárazabb hetekre. Ez lehet műanyag, PS-hab elemekből, kavicsból, vagy akár újrafelhasznált anyagokból. A termőföld apró szemcséinek bemosódását a vízelvezető-víztároló rétegbe egy korhadásmentes, műanyag fátyolból készült szűrőréteg akadályozza meg..
Ha mindezeket szakszerűen elkészít a kivitelező, akkor nagyszerű lehetőség nyílik mind az új beruházásoknál, mind a régi épületek felújításánál.
Különösen érdemes nagy figyelmet fordítani a mostanában felújításra szoruló panelépületek vízszigetelésének felújítására. Érdemes mindnyájunknak és legfőképpen a lakóknak végiggondolni, hogy azt a rengeteg kihasználatlan tetőfelületet akár virágzó kertté, saját kis pihenőövezetté lehetne alakítani. Biztos vagyok benne, hogy sokak számára jelentene kellemes szabadidős foglalatosságot, a tetőkerten – a kék ég és növények társaságában, a városi forgalomhoz közel, ugyanakkor attól mégis távol - való pihenés.
Bár már volt szó a gazdaságosságról, az emberben (és legfőképpen a beruházóban) önkéntelenül is felmerül, vajon megéri ez egyáltalán bárkinek is, nem kerül-e ez túl sokba? Többszintes épületek estén a tetőszigetelési költségek az építési összköltségek mintegy 1%-át teszik ki, amely a földtakaró vastagságától és  a beültetett növényzettől függően legfeljebb 1,25-1,5%-ra növekedhet. Ám a magasabb (40-50%) építési ráfordításokon túl számolni a hosszútávon megtérülő fűtési költségekkel, a hosszabb élettartamú épületszerkezetekkel.
Mindezeket átgondolva bízom benne, hogy - ha a világ hetedik csodájával nem is érnek fel, - a közeljövőben a tetőkertek elfoglalják méltó helyüket a nagyvárosok aszfalt- és betondzsungeleiben, és szebbé, színesebbé, élőbbé tennék számunkra városi környezetet.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...